Beurzen dreigen te ontsporen (Invesco)

Geplaatst door | Nog geen reacties Beursnieuws, Research

Paul Jackson, Global head of Asset Allocation Research bij Invesco: “Sinds 1881 is de waardering gecorrigeerd voor conjunctuurschommelingen maar twee keer hoger geweest dan nu: eind jaren ’20 en eind jaren ’90.”

Beurzen dreigen te ontsporen (Invesco)

De Schiller P/E, de koerswinstverhouding waarbij de winst over de afgelopen tien jaar als uitgangspunt wordt genomen, filtert de conjunctuureffecten uit de waarderingen, en is daarmee een betere voorspeller voor aandelenrendementen dan de ‘simpele’ koers/winstverhoudingen.

“De Schiller P/E staat nu boven de 30, en dat is sinds 1881 maar twee keer eerder voorgekomen. Belangrijker: iedere keer dat deze koers/winstverhouding in de VS boven de 30 uitkwam, lieten Amerikaanse aandelen de tien jaar die daarop volgden een negatief rendement zien.”

Jackson wijst ook op een verandering in de correlatie tussen rente en aandelenkoersen in de VS. Sinds de eeuwwisseling gaat een stijgende tienjaarsrente in de meeste gevallen gelijk op met stijgende aandelenkoersen – en andersom. “Maar sinds begin dit jaar hebben aandelenmarkten juist positief gereageerd op dalende rentes in aanloop naar de verwachte renteverlagingen door de Fed. Dat is in lijn met de gangbare economische theorie en met de periode van voor 2000. Het kan betekenen dat de voorspellende waarde van de obligatiemarkt toeneemt. Of de rente nu stijgt of daalt, de Schiller P/E geeft duidelijk aan dat het moeilijk wordt om op middellange termijn goede rendementen te maken op de Amerikaanse aandelenmarkt.”

 

Elke ochtend beleggingstips ontvangen? Meld u gratis aan voor Cashcow Daily!


Deel dit artikel

Geschreven door:

Eddy Schekman

U kunt mijn voor Cashcow geschreven berichten ook lezen op Twitter en/of Facebook.


Eddy Schekman woont en werkt vanuit China en houdt zich vooral bezig met duiding van het financiële nieuws voor ondernemende beleggers. Sinds 2008 publiceert hij voornamelijk voor het Cash platform.


Bekijk alle 14440 berichten van Eddy Schekman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar het nieuws overzicht