De traditionele landbouw moet evolueren om de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Dat betekent dat beleggers een kans hebben om een impact te hebben door koolstofarme alternatieve eiwitten en zuivel te steunen, evenals hoogtechnologische landbouw.
Beyond Meat-burgers hebben een koolstofvoetafdruk die 90% minder is dan uw traditionele hamburger, volgens de in Los Angeles gevestigde producent van plantaardige vleesvervangers.
In een tijd van grillige weersomstandigheden, van hittegolven tot droogtes en overstromingen, waarvan de door de mens veroorzaakte klimaatverandering de schuld is, zijn ze niet alleen lekker, maar ook goed voor de planeet. Er is inderdaad een voedselrevolutie aan de gang onder pioniers van alternatieve proteïnen zoals Beyond Meat en Oatly, het Zweedse bedrijf dat alternatieve melk, ijs en yoghurts uit haver produceert.
Als teken van een verschuiving in de voorkeur van de consument is de verkoop van alternatieve eiwitten en zuivelproducten sterk gestegen, en met reden, want zij produceren meer voedsel met minder gevolgen voor het milieu. Alleen al de verkoop van alternatieve eiwitten zal tussen 2018 en 2025 jaarlijks met bijna een derde stijgen, aldus UBS (zie onderstaande grafiek).
Verkoopgroei van wereldwijde alternatieve proteïnen
Wereldwijde verkoop van plantaardige dranken
De dringende behoefte van de landbouw om koolstof te verminderen
Om de waarheid te zeggen, moeten de bestaande methoden van voedselproductie veranderen om de klimaatverandering met succes aan te pakken. Momenteel zijn landbouw, bosbouw en ander landgebruik goed voor bijna een kwart (24%) van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is bijna evenveel als de productie van elektriciteit en warmte (zie grafiek).
Klimaatinitiatieven kunnen niet slagen zonder de landbouw aan te pakken
Bijdrage aan CO2-uitstoot (Greenhouse Gas, GHG)
Het eten van alternatief vlees of zuivel levert enorme besparingen op inzake CO2- en waterverbruik. Denk niet alleen aan Beyond Meat, maar ook aan Oatly. In vergelijking met koemelk kost de productie van haar zuivelproducten 60% minder energie en 79% minder land. Haar koolstofuitstoot is 69% minder (zie grafiek).
De kleine ecologische voetafdruk van Oatly
Naast alternatieve eiwitten en zuivel heeft de technologisch geavanceerde landbouw een groot potentieel. Neem AppHarvest, dat overdekte boerderijen in het oosten van de Verenigde Staten beheert. Deze boerderijen gebruiken tot 90% minder water dan de traditionele landbouw, met tot 30 keer meer gewasopbrengst.
Rest van het gerecht
Hoewel alternatieve eiwitten en technologisch geavanceerde landbouw voorop lopen in de toekomst van de voeding, maken ook andere bedrijven deel uit van de evolutie. Zo maken bedrijven die de smaak, de textuur en de zintuiglijke ervaring van vlees op basis van planten – dat anders naar karton zou smaken – kunnen verbeteren, deel uit van de mix. Hetzelfde geldt voor biologische voedingsbedrijven en voedingsproducenten met een solide reputatie op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur.