Deepseek is echt niet de rode lap waarop de beursstieren moeten reageren. Er is veel te weinig bekend over de vermeende concurrent van andere GPT-diensten, en de komst van Deepseek heeft de aandelenmarkten even op zijn kop gezet. Vooral de techaandelen moesten harde klappen incasseren. Dat paste trouwens wel in de trend van deze aandelen. Er vielen dus twee dingen samen die leidden tot een sterke koersdaling van deze aandelen.
Echter, Deepseek kan echt niet worden vergeleken met bijvoorbeeld dezelfde dienst van Microsoft. Ja, op het eerste gezicht is het aanmerkelijk goedkoper, ook goedkoper dan het vrij beschikbare Talk AI, een voortreffelijk werkende chat-app gebaseerd op ChatGPT.
Ik heb gebruikgemaakt van de gratis proefversie van Deepseek, die echter maar drie werkdagen duurt. Dat stelt dus niet veel voor. Het is een beetje Chinees, waarbij proefperiodes snel moeten worden omgezet in abonnementen. Wat die abonnementen betreft, is het eigenlijk een rare bedoeling: een weekabonnement kost meer dan € 7 per week, terwijl een jaarabonnement iets meer dan € 50 per jaar is. Het is een beetje een kwestie van snel geld pakken, want iedereen gaat dan kiezen voor het jaarabonnement. Ik moest onmiddellijk denken aan kappers, restaurants en andere zaken die klantenkaarten uitgeven in China. Een kwestie van geld storten en dan korting vangen. Dat lijkt mooi zolang de kapper blijft knippen, maar het aantal kappers dat er met een volle kassa vandoor gaat, is groot. Wij zijn door schade en schande wijs geworden door geen klantenkaarten meer te kopen. Dag korting, welkom cash.
Trager
Ik heb Deepseek ook gebruikt met mijn standaardpakketje van teksten die ik inkort, corrigeer en beoordeel. Op al die punten scoort het minder dan Talk AI. Het werkt, maar was zichtbaar trager. Dat hoeft geen probleem te zijn, het is een keuze.
De grootste bedreiging voor Deepseek is de handelsoorlog. Wie Microsoft-apps gebruikt in China, wordt ermee geconfronteerd dat niet alles kan worden geraadpleegd. Er zit overduidelijk een firewall in die de browser gebruikt op basis van de Chinese wetgeving. Het is geen groot probleem, alleen lastig bij kwetsbare zaken. Copilot van Microsoft is niet te gebruiken in China. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat we vanuit Amerikaanse zijde met Deepseek te maken krijgen met een firewall waar men niet overheen komt. Technologie is voortdurend een onderdeel van de strijd tussen China en de VS. Dus waarom ook niet met deze producten.
Maar er wordt nog helemaal niks gezegd over Deepseek, en eigenlijk ook maar weinig over de andere vergelijkbare westerse producten. Ze zijn goed in het verbeteren van de productiviteit. Kunstmatige intelligentie begint al wel tot ontwikkeling te komen in de westerse producten, maar de wijsheid daarvoor is nog niet geleverd voor Deepseek. Laat staan het wetenschappelijk gebruik.
Minder
Op zich hoeft dat geen groot probleem te zijn, omdat de meeste gebruikers niet veel verder willen kopen dan de hulpmiddelen voor de verbetering van de productiviteit van deze technische wonderkinderen. Dan zijn de hypergeavanceerde chips van Nvidia niet nodig en kun je met dus de “technisch verouderde” chips een mooi product ontwikkelen.
Winnaars
Vergeet niet dat Microsoft een hele sterke positie heeft met haar gebruikers van Office. Een goed geïntegreerde chatfunctie zal de keuze zijn van de meeste gebruikers. Hen wordt het wel heel aantrekkelijk gemaakt, omdat zowel voor particuliere als zakelijke gebruikers de basisversie gratis is geworden. Dan zijn andere aanbieders snel uitgespeeld als ze er niet sterk zijn op het gebied van de ontwikkeling van producten en op wetenschappelijk niveau. Microsoft en Nvidia houden sterke troeven voor de toekomst.
Één reactie op “Deepseek is niet wat het lijkt + Winnaars”
Duidelijk verhaal Eddy. Leuk dat je ervaring in China er in meeneemt.