Rolls Royce, Shell en ABN kunnen profiteren van gedraaide sentiment

Column | 1 reactie

Vorige week waren er enkele dagen waarop Unibail-Rodamco flinke koerswinsten boekte. Dit was opvallend, zeker daar de eveneens Franse evenknie Klépierre minder hard steeg. Wat wel opviel is dat Unibail het sinds het begin van de pandemie veel slechter deed dan Klépierre en aan het begin van deze maand nog op een verlies van zo’n 50% stond sinds 1 januari 2020. Klépierre stond toen op een verlies van slechts 30%. Unibail is afgelopen week dus flink ingelopen.

Het lijkt er dus op dat het aantrekken van de economie, de succesvolle vaccinaties en de daarmee gepaard gaande heropening van winkels het beeld van cyclisch herstel bevordert. Het zet aandelen met een hoge bèta die tijdens de pandemie als een pudding in elkaar zakten in een ander daglicht. Dit maakt het voor mij interessant om te zoeken naar andere aandelen die tijdens de pandemie hard zijn afgestraft en die het idealiter ook nog eens slechter deden dan concurrenten.

Men zou verwachten dat de toeristische sector nog flink onder water zou staan, maar niets is minder waar. Boekingsplatforms Booking en Expedia staan al ruim boven het niveau van waar ze in januari 2020 stonden en hetzelfde geldt voor een aantal hotelketens.

Banken – ABN Amro

De koers van ABN Amro bleef sinds het begin van de pandemie sterk achter bij de volledig herstelde koers van ING. Ook de Europese bankensector deed het beter met verlies van slechts 14% sinds 1 januari 2020. Een vrijwel volledig herstel zou ook voor ABN mogelijk kunnen zijn, aangezien de lange rente is hersteld (kan misschien nog verder stijgen) en de schade van slechte kredieten beperkt is gebleven. Daarnaast gaat de bank nog het huidige hoofdkantoor verkopen dat een boekwinst van €750mln kan opleveren: 80 cent per aandeel. Dit was op 1 januari 2020 nog niet bekend. Dividenduitkeringen van banken worden in de herfst weer hervat en voor die tijd zou er een inhaalslag gemaakt kunnen worden. ABN is als gezegd een echte ‘turnaround play’.

Olie

Rolls Royce, Shell en ABN kunnen profiteren van gedraaide sentimentVan de grote oliebedrijven blijft Shell sinds het begin van de pandemie het meest achter. Het koersverlies is zo’n 38% sinds het begin van de pandemie, terwijl de meeste maatschappijen niet verder gezakt zijn dan 25%. De andere uitschieter is BP met een verlies van 31%. Dit is een teleurstellend resultaat voor Shell, aangezien de olieprijs wel is hersteld naar het niveau van eind 2019 en daar zelfs alweer 15% boven staat. De echte bodemvissers kunnen kijken naar een naam zoals Fugro, maar daarvoor moeten de investeringen in olieonderzoek op zee echt nog flink aantrekken. Toch zou Fugro de logische volgende stap kunnen zijn als de markt zich blijft herstellen.

Luchtvaart

Een andere subsector die nog niet echt is hersteld van de pandemie is de luchtvaart. Het kan verleidelijk lijken om daar te gaan zoeken naar ‘koopjes’, met bijvoorbeeld een aandeel als Air France-KLM op een verlies van 54% sinds het begin van de pandemie, maar de schulden zijn te ver opgelopen. Wij kiezen liever Airbus dan Air France.
Duiken we iets dieper in deze sector, dan zien we dat bijvoorbeeld Rolls Royce dit jaar ruim 50% verloren heeft. Dit Britse bedrijf is tegenwoordig de enige redelijke ‘pure play’ op vliegtuigmotoren en verwante onderdelen voor de luchtvaart. Het heeft een orderboek van 50mrd GBP, maar de omzet en winst vielen in 2020 zeer tegen. Toch is het maken van vliegtuigmotoren een markt die niet makkelijk te betreden is en waarbij de kosten voor de baten uit gaan. De grootste cashflow komt pas met het onderhoud van de motoren en het aantal motoren van RR dat in gebruik is, is de afgelopen jaren hard gestegen.

Als de ‘turnaround’ al voor het zwakke bedrijfsmodel van winkelcentra werkt, waarom niet voor een kwaliteitsbedrijf als Rolls Royce, een solide bedrijf als Shell of het zeer goedkope ABN Amro? Het is iets om over na te denken deze week.


Deel dit artikel

Geschreven door:

Robbert Manders

Robbert Manders is marktanalist bij IG.


Bekijk alle 16 berichten van Robbert Manders

Één reactie op “Rolls Royce, Shell en ABN kunnen profiteren van gedraaide sentiment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar het columns overzicht