Devaluatie yuan grootste bedreiging wereldeconomie

Geplaatst door | Nog geen reacties China, Valuta, Rusland, Inflatie, Research

De wereldwijde inflatie en economische groei beginnen zo langzamerhand te normaliseren, maar de devaluatie van sommige munten ligt nog steeds op de loer. Dat meent Christopher Dembik, hoofd Macro-analyse bij Saxo Bank. De dollar/yuan kan oplopen van 6,8 tot boven de 8,0 in 2020, meent Trading Economics.

yuan“De inflatie zal wereldwijd snel stijgen, met name aangedreven door hogere grondstoffenprijzen. De olieprijs speelt de hoofdrol: deze steeg bijna 55% t.o.v. het laagste punt in januari en zal naar verwachting de komende maanden verder toenemen. China vertoonde in september voor het eerst sinds tijden weer een positief PPI (producentenprijsindex), waarmee het van wereldwijde exporteur van deflatie kan veranderen in wereldwijde exporteur van inflatie. De Chinese autoriteiten maken gebruik van het politieke vacuum in de VS tijdens de verkiezingsperiode om de eigen munt verder te devalueren. Hoewel de devaluatie van de yuan dit jaar tot nu toe geleidelijk is verlopen, blijft het risico op een flinke en snelle devaluatie, zoals in augustus 2015, aanwezig op de middellange termijn. Dat scenario is de grootste bedreiging voor de wereldwijde economie.” Het model van Trading Economics geeft aan dat de dollar/yuan zal zijn gestegen tot iets boven de 8 in 2020 tegen 6,7654 nu.

Ook in Rusland ligt deflatie op de loer. Saxo Bank verwacht dat de Russische roebel de komende twee maanden tot 10% kan dalen t.o.v. de Amerikaanse dollar. Tegen het einde van het jaar daalt de waarde van de Roebel meestal, waardoor Russen geneigd zijn Amerikaanse dollars te kopen in deze periode van het jaar. Dit fenomeen kan dit jaar versterkt worden door een mogelijke renteverhoging in de VS.Devaluatie yuan grootste bedreiging wereldeconomie

Elke ochtend beleggingstips ontvangen? Meld u gratis aan voor Cashcow Daily!


Deel dit artikel

Geschreven door:

Eddy Schekman

U kunt mijn voor Cashcow geschreven berichten ook lezen op Twitter en/of Facebook.


Eddy Schekman woont en werkt vanuit China en houdt zich vooral bezig met duiding van het financiële nieuws voor ondernemende beleggers. Sinds 2008 publiceert hij voornamelijk voor het Cash platform.


  • Volg mij via
Bekijk alle 13190 berichten van Eddy Schekman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar het nieuws overzicht