Het Nederlandse bedrijfsleven gaat stapje voor stapje vooruit. Alle sectoren zullen dit jaar voorzichtige plussen in de omzetwaarde laten zien, behalve de bouw. In die specifieke sector lijkt de omzetwaarde zich – na twee jaren van forse krimp – te stabiliseren.
De export is de drijvende kracht achter het herstel, want de binnenlandse dynamiek is nog steeds beperkt. Sectoren die er dit jaar vooral positief uitspringen zijn de industrie, groothandel en gezondheidszorg. Dat blijkt uit de Rabobank Cijfers & Trends sectorprognoses 2011.
Mede door overheidsbezuinigingen komt de internationale handel in een lagere versnelling. Toch zal in 2011 het herstel in Nederland vooral exportgeleid zijn. De overheid gaat immers haar uitgaven terugdringen en consumenten ervaren bezuinigingen en een hogere inflatie. Bedrijven gaan wel iets meer investeren, maar de investeringsgroei is met 2,75% niet uitbundig.
Hoewel de meeste sectoren naar verwachting ‘plussen’ in 2011, blijft de bouw nog wat achter met name door een zwak blijvende markt voor kantoren en bedrijfspanden. Ook de detailhandel non-food blijft rond de nullijn hangen.
Industrie
Bedrijven met een sterke exportoriëntatie kunnen ook in 2011 profiteren van de aanhoudende groei van de wereldhandel. Het effect van voorraadopbouw ebt weg. Een lager groeipad kan het gevolg zijn, tenzij bedrijven hun internationale concurrentiepositie versterken. Innovatie hoort daarbij.
Bouw
De bouw bereikt in de tweede helft van 2011 waarschijnlijk de bodem. De woningbouw buigt als eerste om naar lichte groei. De utiliteitsbouw, grond- water- en wegenbouw tonen in 2011 een lichte krimp. Vanaf 2012 gloort enig herstel, na drie jaar met 15% productieverlies en 40.000 minder arbeidsjaren.
Groothandel
Met een omzetgroei van bijna 4% keert de groothandel eind 2011 bijna terug op het topniveau 2008. Export blijft de aanjager, met Duitsland als belangrijkste afzetmarkt. Aandacht verdienen markten als China, India, Rusland en Brazilië. De stijging van de inkoopprijzen is moeilijk door te berekenen.
Detailhandel-food
Onzekerheid over inkomen en koopkracht maken consumenten terughoudend. In de fooddetailhandel zoeken zij goedkopere producten. Ondanks hogere grondstofprijzen is de omzetgroei bescheiden, doordat supermarkten prijsverhogingen uit concurrentieoverwegingen beperkt doorberekenen.
Elke ochtend beleggingstips ontvangen? Meld u gratis aan voor Cashcow Daily!