Goudprijs daalt in 2022 naar 1.500 dollar

Geplaatst door | 6 comments Goud

De goudprijs staat 6,6% lager dan aan het begin van het jaar en zal verder dalen naar 1.500 dollar in 2022.

Goudprijs daalt in 2022 naar 1.500 dollarDe goudprijs staat nu met USD 1.770 per ounce 6,6% lager dan aan het begin van het jaar. Dit ging niet in een rechte lijn. Er waren momenten dat de goudprijs juist steeg. Op die momenten daalde de dollar omdat de Amerikaanse rente gecorrigeerd voor inflatie ook daalde. De vooruitzichten voor goud blijven negatief. Onze raming voor eind 2022 staat op USD 1.500 per ounce en voor eind 2023 USD 1.300 per ounce.

Maar sinds halverwege november is de goudprijs gedaald. Waarom? Ten eerste hebben beleggers hun verwachtingen rondom de Fed en andere centrale banken aangepast. Ze denken nu dat de Fed eerder overgaat tot het verhogen van de rente. Hierdoor is ook de tweejaarsrente op Amerikaans staatspapier en de rente gecorrigeerd voor inflatie gestegen. Een hogere rente maakt goud als belegging minder aantrekkelijk. Daar komt bij dat de dollar met 7% is gestegen dit jaar ook vanwege de verwachting van een hogere rente. Een hogere dollar is over het algemeen negatief voor de goudprijs.

De vooruitzichten voor goud blijven negatief

We verwachten dat de goudprijs verder zal dalen. Onze raming voor eind 2022 staat op USD 1.500 per ounce en voor eind 2023 op USD 1.300 per ounce. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te voeren.

Ten eerste beweegt het beleid van centrale banken naar verkrapping en niet naar verruiming. De centrale banken van Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Zuid-Korea zijn al begonnen met het verhogen van de beleidsrente. We verwachten dat de Fed halverwege 2022 de rente gaat verhogen. De Bank of England kan deze week al de rente verhogen (en anders in februari). De Bank of Canada verhoogt mogelijk de rente vóór de Fed. De ECB en de centrale banken van Japan, Zweden, Australië en Zwitserland zullen langer wachten en waarschijnlijk later de rente verhogen. Doordat centrale banken deze weg in slaan, zullen de rentes op staatsobligaties stijgen. Dat is negatief voor de goudprijs.

Ten tweede verwachten wij dat in de VS de tweejaarsrente gecorrigeerd voor inflatie zal stijgen. Enerzijds komt dit doordat de tweejaarsrente op Amerikaans staatspapier stijgt. We verwachten een iets grotere stijging dan waar de markt nu rekening mee houdt. Anderzijds denken we dat de inflatie in de VS gaat afnemen. Als gevolg hiervan stijgt de tweejaarsrente gecorrigeerd voor inflatie. Dit werkt negatief door op de goudprijs.

Ten derde denken wij dat de Amerikaanse dollar nog verder kan stijgen vooral ten opzichte van de munten van de landen waar de centrale banken later over zullen gaan tot het verhogen van de rente. Doorgaans daalt de goudprijs als de Amerikaanse dollar stijgt.

Ten vierde houden beleggers nog steeds veel posities in goud aan; men heeft al goud gekocht. De posities in ETFs zijn wel afgenomen maar ze zijn nog steeds 19% hoger dan begin 2020. De posities in de futures markt zijn echter minder groot.

Goudprijs daalt in 2022 naar 1.500 dollar

Elke ochtend beleggingstips ontvangen? Meld u gratis aan voor Cashcow Daily!


Deel dit artikel

Geschreven door:

Georgette Boele

Georgette Boele is valuta en edelmetalen specialist bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Na haar studie aan de Universiteit van Amsterdam met specialisaties organisatiekunde en financiële markten heeft zij een aantal jaren in levensverzekering, hypotheken en pensioenen gewerkt. Daarna heeft zij de overstap gemaakt naar financiële markten. In 1998 is ze bij ABN AMRO (na een interne opleiding) als valutahandelaar begonnen op de dealingroom.


Bekijk alle 61 berichten van Georgette Boele

6 reacties op “Goudprijs daalt in 2022 naar 1.500 dollar

  1. Het valt op dat de ABN AMRO altijd negatief over goud spreekt als een van de weinige. Wat zit hier achter? Hebben ze zelf te weing goud in hun kluis liggen? Tot nu toe zijn hun voorspellingen nog nooit uit gekomen!

    • Mee eens. Tegenwoordig moet ik een beetje lachen om de prognoses van mw. Boele. Hoe kun je nu denken te weten wat de goudprijs eind 2023 is?? Er is zoveel aan de hand in de (financiele) wereld.

  2. Naargelang men de goudprijs naar omhoog wil praten (schrijven) of naar omlaag, zal men steeds, zelfs meer dan 4, voldoende argumenten kunnen (uit)-vinden, om zijn stelling te ondersteunen.
    Bij uw bearish discours had u het ook nog kunnen hebben over de concurrentie voor goud met crypto-munten en met de vaste wil van de FED om goud tegenover de USD zo laag mogelijk te houden, kwestie van niet te laten blijken hoe sterk fiat-valuta zijn gedevalueerd.
    Als bullish peptalk zou men kunnen argumenteren dat de ogenschijnlijke verkrapping van de geld-tsunami’s eigenlijk een gereduceerde, maar sowieso een verdere verruiming inhoudt.
    Ten tweede moet men zich realiseren dat de opdoemende inflatie in eerste instantie werd afgedaan als beperkt-tijdelijk, maar dat dit adjectief intussen in de mondmaskers is blijven steken.
    In ieder geval blijft de inflatie verder oplopen en beginnen de vakbonden zich te roeren in het koopkrachtdebat.
    Nergens vind ik terug dat u melding maakt van de huidige negatieve reële rente, die zelfs bij gematigde inflatie nog een hele tijd negatief zal blijven.
    Ten derde zou het dus enerzijds best kunnen dat de USD verder zal stijgen tegenover andere wereldvaluta, maar anderzijds zou men kunnen afleiden dat die andere valuta nóg sterker zullen devalueren dan de USD.
    Ten vierde heb je bij de beleggers-goudzoekers verschillende categorieën. Je hebt de speculanten, die hun posities soms even rap verlaten als ze die hebben ingenomen, en daarbij hoofdzakelijk op de goud-futures.
    Wat het fysieke goud betreft (en dus niet het virtuele papier-goud) kan het interessant zijn te weten wie hier de beleggers zijn (mogelijks de goede huisvaders/huismoeders).
    Eén iets is zeker. Al verschillende jaren worden er tonnen fysiek goud opgekocht door enkele staatshuisvaders, en niet de minste.
    Zou er achter de schermen iets broeden waarin goud een cruciale rol gaat spelen?
    China? Rusland? Turkije? India? Of allen samen?
    IK weet het niet.
    Ik kan alleen maar bedenkingen maken.
    Volg de markten, zou ik zeggen.
    Kijk af en toe eens naar het verleden (Beursbubbels vs Goldrushes)
    Maar wees vooral een goeie huisvader of een moeder van de porseleinkast.
    Beter één vogel in de hand …… dan 10 bij de Bank.

  3. Wel mevrouw Boele, overal lees ik dat wereldwijd centrale banken meer en meer goud inkopen.
    Naar uw ideologie gaan die dus allemaal met de jaren minder waarde hebben ?
    Als uw goudprijsvoorspelling uitkomt zal ik al mijn cash spaargeld omzetten in goud en ik zal het bewaren in het medium waar het van komt, ja ik zal het begraven in de grond op 1meter diepte, (is niet te traceren met een gewone metaaldetector). Slechts een enkel persoon zal waten waar ik het braven heb, mijn enige erfgenaam en zoon. Beter dat dan geld bij jullie op de bank te zetten want ik vertrouw jullie banksters helemaal allang niet meer.

  4. De ABNAMRO bank brengt elk jaar zo’n voorspelling uit (prijsramingen, 2 jaar). Hierbij valt op, dat er nog geen prijsramingen voor Platina en Palladium zijn afgegeven.
    Merkwaardig genoeg zat de ABNAMRO voor Platina in 2021 te hoog. De Bank had een prijs van U$ 1400 eind 2021 voorspelt, maar dat viel flink lager uit.
    Uit het verleden blijkt dus dat de bank, zowel goed, te hoog, als te laag kan zitten. De afwijking zit in de omstandigheden, de aanname waarop het gebaseerd is.

    Nu worden vier punten benoemd, waarop de goudprijs gaat dalen.

    Punt 1 ; Tapering van de centrale banken. OK, de FED zet vol in en bouwt tot maart 2021 de geldverruiming af tot nul. De ECB is wat soepeler en blijft verruimen (wel minder QE).
    Gevolg is een oplopende rente, dat klopt, zolang er niets gebeurd, waardoor dit omslaat !
    De bank neemt dus aan dat in heel 2021 door tapering de geldverruiming wereldwijd stopt, dat is nogal naief.

    Punt 2 ; Dat de tweejaars rente * (U$) gaat stijgen (* ten aanzien van door inflatie gecorrigeerde rente) ,veroorzaakt door de tapering en rente verhoging door de FED. Stel dat in maart de FED de rente gaat verhogen met 0,25% of 0,5%. Dit heeft meer effect op de aandelen, als goud. Je ziet al dat de markt hierop vooruit loopt.

    Punt 3 ; de U$dollar gaat stijgen ten aanzien van andere valuta, vanwege punt 1 en punt 2.

    Punt 4 ; de vraag naar goud zal dalen, omdat beleggers al een ruime positie hebben en die gaan afbouwen.

    De ABNAMRO bank ziet dat bij de huidige negatieve reele rente (min 4%, gecorrigeerd met inflatie) goud niet of nauwelijks reageert, dat is juist. Dat die negatieve rente langzaam gaat afnemen is juist. Stel inflatie gaat naar 2% en rente stijgt naar 2%, dan is de reele rente nul, beter dan min 4%!
    Maar dan nog ,een reele rente van 0%, daar loopt niemand warm voor. Men gaat echt niet al zijn goud dumpen, om staatsobligaties te kopen of techaandelen.

    Daarbij ziet de ABNAMRO over het hoofd dat de banken in Azie de rente juist verlagen. China en India.
    De burgers in India (traditioneel goud aanhangers) en China (crypto verboden, de huizenmarkt daalt, dus goud prima alternatief) zullen veel meer in goud beleggen, juist omdat de (reele) rente daar daalt.

    Dan moet er ook niks op het geopolitieke vlak misgaan. Oorlog Rusland met de Oekraine, China, dat Taiwan aanpakt. Amerikaanse militairen ,die uit Iraq moeten vertrekken.
    Als een vonkje het kruidvat laat ontploffen, zal goud flink gaan stijgen.

    Maar het meest onzekere…….de Amerikaanse politiek. Stel dat de inflatie niet gaat afnemen of na drie of vier rente verhogingen van 0,25%, de beurzen gaan instorten (daling min 20% of erger).
    Dan kunnen die renteverhogingen wel eens snel worden teruggedraait tot 0% en om de Amerikaanse overheidstekorten glad te strijken kan het wel eens noodzakelijk blijken dat geldverruiming weer gaat plaatsvinden en de geldpers weer op volle toeren moet draaien.

    Joe Biden kan vanwege zijn dalende populariteit weer geld gaan uitdelen om bv inflatie te compenseren!
    De huidige Amerikaanse president moet mogelijk het defensiebudget verhogen als er conflicten uitbreken en die kans is erg groot!
    Daarbij is het helemaal niet zeker, dat de inflatie gaat dalen. De gasprijs (spanningen of oorlog met Rusland), de olieprijs, conflicten met Rusland, Iraq of Iran. De agrarische producten, slechte oogst door droogte of overstromingen. Er kan zomaar een zwarte zwaan opvliegen.

    De prijsramingen van de ABNAMRO zijn op een ideale wereld gebaseerd en op drijfzand als fundament.

    • Bijna onvoorstelbaar dat wij de toestand in de wereld beter doorzien dan de professionals van bijv. ABNAMRO! Ik voel me comfortabel met een flinke positie edelmetalen (fysiek, gealloceerd, geen papieren troep), periodiek aangekocht, ermee begonnen in 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar het nieuws overzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten