Razan Nasser (TRP): ‘schuld Oekraïne kwijtschelden’

Geplaatst door | 1 reactie Economie & Landen, Research

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 zelf was de katalysator voor aanzienlijke veranderingen in de economie van de eurozone en op de financiële markten in Europa en daarbuiten. Nu het conflict zijn tweede jaar ingaat, kijkt Razan Nasser, Credit Analyst, bij T. Rowe Price naar de impact. Oekraïne: economische tol maakt kwijtschelden schuld waarschijnlijk

Razan Nasser (TRP): 'schuld Oekraïne kwijtschelden'De Oekraïense economie in oorlogstijd blijft geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, met een bruto binnenlands product dat naar schatting met meer dan 30% is gekrompen in 2022. Door de aanhoudende aanvallen op infrastructuur en stroomtekorten verwacht Nasser dat de economie dit jaar opnieuw zal krimpen. Hoewel het begrotingstekort naar verwachting groot zal blijven, is sterke externe steun van westerse regeringen en het IMF hard nodig. Dit moet helpen om het financieringstekort te dichten, wat op zijn beurt moet helpen om de afhankelijkheid van monetaire financiering in 2023 te verminderen.

Gezien de immense druk op Oekraïne stemden externe crediteuren in augustus in met een bevriezing van de aflossing op de staatsschuld voor twee jaar. Nasser denkt dat dit waarschijnlijk de eerste stap van de herstructurering zal zijn, met waarschijnlijk een gedeeltelijke kwijtschelding op de schuld. Er zal ook een politieke beslissing worden genomen over hoeveel private schuldeisers moeten delen in de kosten van de wederopbouw. De schade aan de infrastructuur is enorm. Als de oorlog eindigt, zal de omvang van de wederopbouw- en herstelinspanning waarschijnlijk alles overschaduwen wat Europa sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gezien.

Rusland: sancties beginnen pijn te doen

Diepe en brede sancties hebben ervoor gezorgd dat de Russische economie aanzienlijk verzwakt is, met een verwachte krimp van ongeveer 3% voor 2022. Dit jaar wordt verdere zwakte verwacht en de Russische economie zal zich op de lange termijn waarschijnlijk op een significant lager groeiniveau stabiliseren. Iran is hier een nuttige vergelijking omdat het te maken heeft gehad met vergelijkbare zware sancties van de VS, wat ertoe heeft geleid dat het nominale bbp is gekrompen van ongeveer USD 644 miljard in 2012 tot een geschatte USD 240 miljard in 2020.

Europa: energiecrisis afgewend, maar uitdagingen liggen in het verschiet

De economie van de eurozone is verzwakt, maar niet zo erg als gevreesd nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Een energiecrisis is tot nu toe vermeden omdat Europese landen er grotendeels in slaagden hun gasopslagfaciliteiten voor de winter te vullen. Dit, in combinatie met de zachte winter, heeft ertoe bijgedragen dat de gasprijs aanzienlijk is gedaald ten opzichte van de piek van 2022. Hoewel dit bemoedigend is, blijft de overgang van Europa van Russisch gas een grote uitdaging voor 2023 en daarna, dus het zou een vergissing zijn om aan te nemen dat de energiecrisis voorbij is. In veel opzichten is de energiecrisis nog maar net begonnen.

8e5b16be9c8bd035dfc408613b4c1bb1ec549835

De Europese gasinfrastructuur is opgezet om import uit Rusland te ontvangen via pijpleidingen, en het zal tijd en geld kosten om dit te veranderen. De invoer van vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS en Qatar biedt een potentieel alternatief, maar het is onwaarschijnlijk dat er op korte termijn voldoende aanbod zal zijn om aan de vraag van Europa te voldoen. Er is ook beperkte capaciteit in Europa om LNG-import te verwerken, en hoewel er plannen zijn om nieuwe verwerkingsinfrastructuur te bouwen, zal dit waarschijnlijk enkele jaren duren om te voltooien. Op de lange termijn zullen hernieuwbare energiebronnen de Russische import vervangen om te voorzien in de energiebehoeften van Europa, maar het zal lang duren om de vereiste infrastructuur hiervoor te bouwen.

Tegen deze achtergrond meent Nasser dat Europese landen waarschijnlijk voor uitdagingen zullen blijven staan om voldoende fossiele brandstoffen te verkrijgen om aan de vraag te voldoen in de winter van 2023 tot 2024 en daarna. Dit kan hogere prijzen betekenen, waardoor overheden waarschijnlijk energierekeningen moeten blijven subsidiëren. Dit kan op de groei wegen en de eurozone mogelijk later dit jaar in een recessie doen kantelen, vooral omdat de ECB naar verwachting binnenkort met kwantitatieve verkrapping zal beginnen.

Grondstoffen: Graanprijzen zijn gedaald, maar risico’s blijven

in lijn met andere grondstoffen, zijn graanprijzen gedaald dankzij het aanbod van andere gewassen en de graandeal tussen Oekraïne en Rusland. Dit kan echter slechts een verlichting op korte termijn zijn, omdat de deal in maart moet worden verlengd. Het niet verlengen van de deal kan leiden tot een stijging van de voedselprijzen, wat druk kan uitoefenen op landen met een lager inkomen.

Bovendien zijn Oekraïense boeren – die een belangrijke leverancier van tarwe en andere granen aan opkomende markten zijn geweest – hard getroffen sinds de oorlog uitbrak, en hun productie zal waarschijnlijk aanzienlijk dalen. Gecombineerd onderstrepen deze factoren – plus de extra prijsdruk als gevolg van minder beschikbaarheid en hogere prijzen van meststoffen – hoe precair de situatie is en versterken ze de kans op krapte op de grondstoffenmarkten de komende tijd.

Deze krapte creëert potentiële economische uitdagingen en tegenwind voor de wereldwijde groei. In heel 2022 was de groei traag, waardoor de vraagdruk van de grondstoffenprijzen afnam. Maar wanneer de wereldeconomie uiteindelijk herstelt, zal ook de vraag naar grondstoffen toenemen, en de prijzen zullen daardoor waarschijnlijk stijgen. Dit kan doorwerken in een hogere inflatie, die de koopkracht van huishoudens kan verzwakken en op de groei kan wegen. Hoewel de financiële markten zich lijken te gewennen aan het leven met deze oorlog, zal de aanhoudende tegenwind van de groei waarschijnlijk aanhouden.

Toekomstperspectieven

Zonder duidelijk pad naar de-escalatie, zal de oorlog waarschijnlijk voortduren met aanhoudende gevolgen voor de economie en de grondstoffenmarkten. Nasser verwacht dat de Oekraïense economie voor aanzienlijke uitdagingen zal blijven staan, en een grote herstructurering van de schuld lijkt in de toekomst waarschijnlijk. Voor Rusland eisen de sancties hun tol en zullen ze de groei nog enige tijd blijven ondermijnen. Hoewel warmer weer de economie van de eurozone heeft geholpen beter te presteren dan verwacht en een energiecrisis heeft voorkomen, liggen er op dit vlak uitdagingen in het verschiet en is een recessie dit jaar een reële mogelijkheid.

Elke ochtend beleggingstips ontvangen? Meld u gratis aan voor Cashcow Daily!


Deel dit artikel

Geschreven door:

Eddy Schekman

Eddy Schekman woont en werkt vanuit China en houdt zich vooral bezig met duiding van het financiële nieuws voor ondernemende beleggers. Sinds 2008 publiceert hij voornamelijk voor het Cash platform.


De berichten op Cashcow kunt u ook lezen via de distributieplatforms LinkedIn, Twitter of Facebook. Vragen worden alleen beantwoord via deze website en niet via social media. Haatdragende of respectloze vragen/reacties zal ik niet in behandeling nemen.


Bekijk alle 19683 berichten van Eddy Schekman

Één reactie op “Razan Nasser (TRP): ‘schuld Oekraïne kwijtschelden’

  1. Waar hebben we het over ? Hoe is deze gruwelijke oorlog ontstaan en waarom doet niemand water bij de wijn.
    Praten is beter dan vechten is mij geleerd, maar kennelijk is praten uit den boze en gooit het vreedzame “Westen” olie op het vuur.

    Ik ga bijna denken, dat “Europa” deze oorlog goed kan misbruiken om het eigen falen te verdoezelen.
    De “mega-inflatie” komt goed uit om de schuldenberg te verdampen (prettige bijkomstigheid).
    Allerlei noodfondsen en noodmaatregelen buiten de gemaakte afspraken (EU) over een gezond financieel beleid zijn opgezet om de regels met handen en voeten te treden. Ook wordt de oorlog in de Oekraïne door het “Westen ” gefinancierd.

    Kwijtschelden van schulden is een mooi excuus (oorlog kunnen we niks aan doen) voor de oplopende inflatie. Daarbij kan de EU, ook Italië, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Portugal, Afrika etc. etc. de schulden kwijtschelden (via het zoveelste noodfonds), want die landen zijn zwaar getroffen door de oorlog (Covid excuus werkt niet meer, daar trapt niemand meer in).

    Achteraf vraag je jezelf bijna af, waarom er nooit water bij de wijn is gedaan, zo had de Oekraïne neutraal kunnen blijven. Het leugentje, over dat de Oekraïne daar zelf over gaat is door de mand gevallen, want Zweden komt ook niet bij de NATO, vanwege een veto van Turkije.
    En volgens mij had Nederland op 6 april 2016 duidelijk “NEE” gezegd! ( Het referendum, associatieovereenkomst tussen EU en de Oekraïne).

    We zijn dus door de overheid flink in de maling genomen en de media doet gewoon mee of er geen vuiltje aan de lucht zit.

    Laat ik nou eens een gooi doen hoe het over vijf jaar zit met de oorlog en de inflatie.

    De oorlog gaat fluitend het vijfde jaar in met miljoenen slachtoffers (ook onze ziekenhuizen zitten dan vol met slachtoffers uit de Oekraïne, komt mooi uit dan krijgen Nederlandse burgers minder zorg en dat scheelt AOW en pensioen, maar we houden voet bij stuk en steken de kop in het zand ).

    En de inflatie is net als bij voorganger Turkije (die onzichtbare oorlog in Syrië en met de Koerden) onhoudbaar gebleken.

    Natuurlijk is een ander scenario ook mogelijk, bv een ongeval (of zoiets) in een kerncentrale, waarbij de Oekraïne geheel zwaar radioactief vervuilt is.

    Dan haalt Rusland al zijn troefkaarten binnen……Europa met 40 miljoen asielzoekers (terug naar het jaar nul) en het Oekraïense grondgebied blijft neutraal, want niemand kan daar nog rondlopen.
    Dan zal de inflatie zelfs dat van Turkije gaan overtreffen (En de Nederlandse burger straatarm zijn).

    Maar onze politici zwijgen over elk doem scenario, want de leugen regeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar het nieuws overzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten