Koersversnellers met een te hoge hefboom bieden beleggers te weinig kans op een positief rendement. De manier waarop de producten zijn gestructureerd, blijkt er in de praktijk voor te zorgen dat de ?downside’ in een zodanig sterke mate wordt uitvergroot dat maar zeer de vraag is of dit product nog toegevoegde waarde biedt voor de beleggers. De AFM vindt dat dergelijke producten niet aan beleggers mogen worden aangeboden en vindt ook dat aanbieders van andere vergelijkbare producten de toegevoegde waarde voor de beleggers moeten blijven garanderen.
Bepaalde beleggingsproducten met een hoge hefboom bieden beleggers geen toegevoegde waarde, doordat ze een onwenselijk kleine kans bieden op een positief rendement. Daarnaast zijn beleggingsproducten met een hefboom, zoals turbo’s, speeders en sprinters, niet geschikt voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn. Ook biedt de uitleg die aanbieders geven over de hefboomwerking en de gevolgen voor het mogelijke rendement onvoldoende houvast voor beleggers. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de werking van hefboomproducten met een ingebouwde stop-loss.
De AFM heeft de resultaten van dit onderzoek voorgelegd aan aanbieders van turbo’s en aan hen gevraagd met oplossingen te komen voor de geconstateerde tekortkomingen.
Omgekeerd evenredig
De aanbieders hebben na constructief overleg een aantal maatregelen voorgesteld om de bescherming van beleggers te verbeteren. Ze willen deze per 1 oktober van dit jaar invoeren. Het gaat daarbij niet alleen om een betere risicowaarschuwing maar ook om het uit de handel nemen van koersversnellers met een te hoge hefboomwerking. Uit onderzoek blijkt dat de kans op rendement omgekeerd evenredig is aan de hefboomwerking.
Resultaten uit het onderzoek
De AFM heeft op basis van een kwalitatieve en kwantitatieve analyse hefboomproducten beoordeeld die in Nederland worden aangeboden. Hieruit zijn allereerst de belangrijkste risico’s naar voren gekomen van dergelijke producten. Het gaat dan onder meer om risico’s wat betreft koersverloop van de onderliggende waarde, de gap risk premie bij bepaalde varianten van de turbo’s, het bereiken van het stop-lossniveau buiten handelstijden en de invloed van de hefboomwerking op het potentiële beleggingsresultaat. De AFM vindt dat aanbieders beleggers met name over de hefboomwerking duidelijker moeten informeren.
Het onderzoek heeft zich in belangrijke mate gericht op een kwantitatieve beoordeling van de producten. De AFM heeft de kansverdeling van het verwachte rendement gemodelleerd van een belegging direct in de onderliggende waarde en een belegging in dezelfde onderliggende waarde via een hefboomproduct. Uiteraard biedt een analyse op basis van historische gegevens geen waterdichte resultaten. Echter, uit de analyse blijkt dat de kans op een positief rendement krimpt naarmate de hefboom groter wordt en ook in welke mate dit gebeurt.
Onvoldoende kennis onder beleggers
Uit marktonderzoek blijkt ook dat veel beleggers in hefboomproducten (eind 2012) onvoldoende kennis hebben van de werking ervan. Slechts een op de tien van alle hefboombeleggers kan van acht kenmerken aangeven welke wel en niet van toepassing zijn. Zo denkt een op de drie ten onrechte dat een hefboomproduct nooit buiten handelstijden door het stop loss niveau kan gaan.
Beleggers overschatten daarnaast hun rendement bij het beleggen in hefbomen. Zij verwachten de komende jaren gemiddeld 21% per jaar aan bruto rendement te behalen. En dat terwijl ze in het afgelopen jaar gemiddeld maar 5% bruto rendement hebben behaald. Ook weet 4 op de 10 niet welk rendement zij het voorgaande jaar hebben behaald op hun belegging in hefboomproducten.
Elke ochtend beleggingstips ontvangen? Meld u gratis aan voor Cashcow Daily!