Er is zoveel aandacht voor het terugdringen van C02-uitstoot in de energiesector en de mijnbouw, dat je bijna zou vergeten dat de voedselindustrie een van de grootste vervuilers is. Alles op ons bord moet immers worden geproduceerd, verpakt en getransporteerd. Een deel van deze uitstoot is (nog) niet te vermijden, maar een heel groot deel is wél te voorkomen en dat is inmiddels ook wel nodig.
In 2019 werd door de Verenigde Naties de internationale dag van bewustwording ten aanzien van voedselverlies en voedselverspilling in het leven geroepen. Deze dag vindt elk jaar op 29 september plaat. De Grafiek van de Week van vermogensbeheerder DWS toont dat het verminderen van voedselverspilling een van de meest effectieve oplossingen is voor het terugdringen van CO2-uitstoot.
Verlies
Het is volgens DWS heel belangrijk dat het onderwerp van voedselverlies en voedselverspilling hoger op de agenda komt te staan. Liefst 40% van al het voedsel gaat verloren tijdens de productie of eindigt in de vuilnisbak of kliko. En dat terwijl bijna 2,5 miljard mensen hongerlijden.
In centraal- en zuid-Azië is het probleem heel erg groot. Niet alleen droogte en overstromingen laten oogsten mislukken, ook knaagdieren zorgen voor een verliespost. Ze eten niet alleen de oogst op maar zijn ook een bron voor besmettingen van granen met ziektekiemen. Beleggers zouden geld kunnen steken in thematische fondsen die voorlichting geven en leningen verstrekken aan boeren en producenten om verspilling tegen te gaan.
50% minder
Er is niet alleen een taak weggelegd voor boeren en producenten, ook winkels en consumenten moeten hun gedrag veranderen. De VN willen dat er in 2030 50% minder voedsel wordt verspild. Dit initiatief wordt onder andere omarmd door tien van de grootse bedrijven ter wereld en hun leveranciers.
Het tegengaan van voedselverspilling is zeker ook lucratief. Uit onderzoek blijkt dat iedere euro die door een bedrijf wordt geïnvesteerd om voedselverspilling tegen te gaan een besparing van 14 euro oplevert. Dat is dan ook terug te zien onder de streep.
Veel restaurants en hotelkeukens maken zelfs gebruik van kunstmatige intelligentie om verspilling tegen te gaan, waardoor geld wordt bespaard en een hoog rendement wordt behaald.
Elke ochtend beleggingstips ontvangen? Meld u gratis aan voor Cashcow Daily!
2 reacties op “DWS: Voedselindustrie een van de grootste vervuilers”
Het is vooral de almaar groeiende mensheid die een beroep doet op schaarste en vervuiling teweeg brengt. We zijn met teveel en niemand durft daar wat van te zeggen. Dus gaan we vervolgens symptomen bestrijden totdat we ontdekken dat het niet voldoende helpt. Net als met zon- en windenergie: nieuwe aanwas en welvaart wordt nipt bijgehouden. Voor daadwerkelijke oplossingen is waterstof en kernenergie nodig en dient blijvend geïnnoveerd te worden in de industrieën en landbouw. Voorkom dat de mens straks geen keuzevrijheid meer heeft en dat alles centraal wordt bepaald.
Totaal mee eens.taboe te vermelden dat 90 miljoen / jaar aanwas wereldbevolking alle innovatie om moeder aarde leefbaar te houden meer dan teniet doet. Britse wetenschappers hadden 50 jaar geleden berekend dat de aarde zelfreinigend vermogen had voor 3-4 miljard mensen. Alle positief werkende maatregelen zullen onvoldoende zijn om deze groeiende mensenzee een waardig plekje te geven in ons verwoest eco systeem.