Houd het hoofd koel met Daikin Industries

Column | Website: www.fintessa.nl | 22 reacties

Het Japanse conglomeraat Daikin Industries is een grote speler in airconditioners, warmtepompen en luchtzuiveringsproducten. Daikin werd opgericht in 1924 en is gevestigd in Osaka. 91 procent van de omzet komt uit airconditioning. Onder Heating, Ventilation en Air Conditioning (HVAC) vallen onder meer airconditioners, warmtepompen, ventilatoren, koelkasten en luchtzuivering. Daikin heeft een aandeel van 12 procent van de markt wereldwijd. Naast HVAC realiseert Daikin een omzet van 7 procent uit chemische producten. De resterende omzet valt onder ‘overig’.

Daikin is een wereldwijde speler en genereert 27 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten. Dat betreft vooral airconditioners. Japan heeft een aandeel van ruim 20 procent in de omzet, Europa 18 procent. De omzet uit Europa betreft vooral warmtepompen. Verder is ook China met een aandeel van 15 procent belangrijk voor Daikin. De belangrijkste concurrenten van Daikin zijn het niet-beursgenoteerde Bosch, Carrier Global, Lennox International, Trane, Hitachi, Panasonic en Johnson Controls.

Beste

Daikin heeft van bovengenoemde bedrijven echter het beste profiel op het gebied van milieu en duurzaamheid. Het bedrijf is reeds 50 jaar actief in warmtepompen en een pionier op dat gebied. De warmtepompen maken gebruik van duurzame energiebronnen als buitenlucht en water. Centraal staat de vermindering van het energieverbruik, milieuvriendelijkheid, een efficiënt en strak design en een algemene toepasbaarheid in elke omgeving. De lucht-water warmtepomp Daikin Altherma geldt als het paradepaardje.

Daarnaast is Daikin conservatief gefinancierd. Het bedrijf heeft een ijzersterke balans en net als bij veel Japanse bedrijven overtreft de cashpositie de totale schuld. De kredietbeoordelaar geeft het bedrijf een AA+-rating. Het dividendrendement bedraagt 0,89 procent en de focus ligt niet op de inkoop van eigen aandelen. De vrije kasstroom wordt voornamelijk aangewend voor research en ontwikkeling, globale expansie en operationele verbeteringen.

In de afgelopen 20 jaar is de omzet met gemiddeld 5 tot 10 procent gegroeid. De bijna lineaire uptrend heeft voor een toename van de omzet gezorgd van 538 miljard JPY 20 jaar geleden naar bijna 4000 JPY nu. In de zelfde periode ging de winst negen keer over de kop. Het aandeel steeg in deze periode van 2270 JPY naar 26.560 JPY. Over de afgelopen vijf jaar bedroeg het rendement van het aandeel Daikin 17,5 procent gemiddeld per jaar. Dat is 11 procent gemiddeld per jaar meer dan de Topix Index.

Voordeel

Houd het hoofd koel met Daikin IndustriesDe huidige omstandigheden lijken sterk in het voordeel van dit Japanse conglomeraat. De opwarming van de aarde draagt bij aan een sterk toenemende vraag naar airconditioners. Niet alleen in de rijke, meer ontwikkelde landen, maar ook in de opkomende markten. In deze laatste markten speelt de stijgende welvaart ook een voorname rol. Steeds meer mensen kunnen zich een airco permitteren. Daarnaast speelt het beleid in de westerse wereld om het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren een grote rol. De vraag naar warmtepompen stijgt met name in Europa explosief.

Daikin is marktleider in warmtepompen. In Europa subsidiëren de overheden mensen niet alleen, maar worden ze stapsgewijs ook gedwongen deze producten te gaan gebruiken. Meer dan 85 procent van de in Europa verkochte warmtepompen worden ook in Europa gefabriceerd. De levensduur van een warmtepomp is 15 tot 20 jaar, aanmerkelijk korter dan verwarmingsinstallaties op olie of gas. Dat houdt in dat Daikin meer moet installeren, maar ook meer bedrijvigheid heeft aan onderhoud en dienstverlening. Het streven naar minder afhankelijkheid van Russisch gas en scherpere wetgeving op het gebied van duurzaamheid geeft Daikin misschien wel de grootste kans uit hun bestaan hun omzet aanmerkelijk op te voeren.

Zo streeft Daikin er naar de productiecapaciteit in Europa in 2025 verviervoudigd te hebben. Een nieuwe fabriek in Polen en uitbreiding van bestaande faciliteiten in Duitsland, België en Tsjechië moeten dat mogelijk maken. Net als veel andere bedrijven werd Daikin tijdens de pandemie getroffen door chiptekorten. Het bedrijf besloot zijn eigen customized semiconductors te gaan ontwerpen.

Nu bereidt de Japanse regering zich voor op de grootste uitbreiding van haar defensiemacht sinds de Tweede Wereldoorlog. De Japanse bedrijven staan echter niet te trappelen om de productie van hun militaire afdelingen op te schroeven. Japanse bedrijven die voor defensie produceren maken vooral civiele consumentengoederen. De meeste Japanse bedrijven hangen hun defensieactiviteiten niet graag aan de grote klok. Enerzijds omdat er in eigen land nog sterke antimilitaristische gevoelens heersen, anderzijds omdat ze het buitenland, met name China, geen aanleiding willen geven het Japanse oorlogsverleden te politiseren. Zo produceert Daikin als nevenactiviteit munitie. Het bedrijf laat deze business onder overige activiteiten vallen. Het bedrijf vermeldt op zijn website niet dat er ook artillerie- en mortiergranaten worden gemaakt. De defensieactiviteiten zijn geen geheim, maar veel publiciteit wordt er niet aan gegeven.

Na decennialang door beleggers te zijn genegeerd lijkt de Japanse aandelenmarkt weer in trek bij internationale beleggers. De fundamenten ondersteunen dit. Zo groeit de economie van Japan momenteel het hardst van de G-7. Japanse aandelen zijn niet duur. Waar voor Amerikaanse aandelen 19 keer de winst wordt neergeteld is dat in Japan slechts 13 keer. Hun grote exposure in China geldt voor Japanse bedrijven als een bijkomend voordeel. Japan geldt als de beste niet-China optie.

Auteur heeft privé geen positie in het aandeel Daikin, cliënten van Fintessa evenmin.


Deel dit artikel

Geschreven door:

Martine Hafkamp

Martine Hafkamp studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en deed daarna de opleiding tot beleggingsanalist. Ze is oprichter, algemeen directeur en mede-eigenaar van Fintessa Vermogensbeheer en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Persoonlijk maatwerk staat bij haar centraal. Fintessa Vermogensbeheer is door de lezers van Cash verschillende jaren aaneen verkozen tot beste vermogensbeheerder.


Bekijk alle 379 berichten van Martine Hafkamp

2 reacties op “Houd het hoofd koel met Daikin Industries

  1. Na deze lovende woorden over het bedrijf Daikin vraag ik mijn af waarom Fintessa geen aandelen van dit bedrijf in haar portefeuille heeft.

  2. Waarschijnlijk om de schijn van belangenverstrengeling uit de weg te gaan en misschien is dit zelfs een vereiste om een gedegen mening te plaatsen in deze rubriek? In elk geval maakt zij op mij een zeer betrouwbare indruk en als duurzaam belegger ga ik altijd op onderzoek uit als zij zo’n aandeel aanbeveelt. Probeer uiteraard “greenwashing” te voorkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar het columns overzicht