Martine Hafkamp: ‘Laat je niet te snel van de wijs brengen’

Geplaatst door | 1 reactie Beursnieuws, Fondsen, Vermogensbeheer, AEX, vwd cash Fund Awards

Fintessa Vermogensbeheer en de Cashcow Award voor ‘Beste Vermogensbeheerder’ zijn bijna synoniemen. Dit jaar won de vermogensbeheerder wederom deze prijs. Reden genoeg om algemeen directeur Martine Hafkamp wat vragen te stellen over het winnen van de prijs en over haar verwachtingen voor dit beursjaar.

De deelnemers aan het Groot Beleggersonderzoek hebben u opnieuw aangewezen als de ‘Beste Vermogensbeheerder’. Wat zijn uw sterke en zwakke punten?

Martine Hafkamp: 'Laat je niet te snel van de wijs brengen'Martine Hafkamp: “Een nuchtere blik houden op de waarden die je op basis van fundamentele analyse hebt geselecteerd. Dus je niet van de wijs laten brengen door de angsten die te pas en te onpas de kop opsteken. Die angsten worden vooral ingegeven door dalende koersen, maar die horen er nu eenmaal bij. We doen waar we sterk in zijn: persoonlijk, deskundig en wereldwijd beleggen in ondernemingen die iedere cliënt kan herkennen. Zwakke punten zoals belastingtechnische adviezen laten we aan een ander over. Omdat wij net als andere zelfstandig vermogensbeheerders geen bankvergunning hebben en moeten samenwerken met een depotbank zorgt dat bij het openen van een rekening voor nieuwe cliënten soms voor vertraging en (onnodig) veel administratie. Binnen onze beleggingsvisie en de wijze waarop wij portefeuilles invullen en aan risicobeheer doen, hebben wij gezien de huidige marktomstandigheden en de verhouding tussen risico en mogelijk rendement geen ruimte om portefeuilles met een (gematigd) defensief profiel in te vullen.”

Het afgelopen jaar hadden veel vermogensbeheerders moeite om de marktontwikkelingen bij te benen. Hoe blijft u een voorsprong opbouwen?

“Bij Fintessa analyseren we continu trends die van invloed zullen/kunnen zijn op de markten en de bedrijfsvoering van ondernemingen. Daarnaast is het belangrijk dat we ons blikveld niet beperken tot Nederland alleen. Door wereldwijd te spreiden verlagen wij het risico. Daarbij laten we ons niet snel van de wijs brengen, maar volgen onze eigen strategie. Van belang is daarbij ook dat onze cliënten ons beleggingsbeleid goed begrijpen. Doordat ze dat doen, worden ze niet onrustig van koersschommelingen. Wij blijven juist in mindere beurstijden regelmatig contact onderhouden met onze cliënten.”

Als creativiteit en vindingrijkheid het onderscheid maken, wat is dan uw geheim?

“We hebben geen geheim. Wij blijven goed alle marktontwikkelingen en trends in de gaten houden. Zodra wij denken dat die lucratief kunnen zijn, en niet te onzeker, dan zoeken wij daar een passende belegging bij. Maar we tuigen geen kerstbomen van optiestrategieën op, en laten geen eigen producten maken. Dat soort creativiteit leidt vaak tot niets.”

U bent erg positief over robotisering. Wanneer denkt u dat een robot de prijs van ‘Beste Vermogensbeheerder’ krijgt van de deelnemers aan het Groot Beleggersonderzoek?

“Dat kan nu al, het is een kwestie van definitie van wat je bedoelt met ‘vermogensbeheer’. Wij vinden dat persoonlijke betrokkenheid bij de cliënt daar een belangrijk facet van is. Laat je dit weg, dan kan een robot het ook, mits voldoende gevoed met de juiste data. En tja, vroeger lieten ze apen gooien met een dartpijltje op de financiële krant om aandelen te kiezen en dat rendement werd dan vergeleken met allerlei beursgoeroes. Ook die apen wonnen weleens. Wat dat betreft zou een robot zomaar kunnen winnen. De vraag is of je als belegger blij bent dat je geld via een vast stramien wordt belegd waar je geen inzicht in hebt of wat je kan begrijpen; een soort black box dus. Wat dat betreft is het te vergelijken met hedgefondsen, soms doet een aantal het beter dan de markt, om het vervolgens weer veel slechter te doen.”

Robots zijn in feite gebaseerd op big data. Hoe gaat u daarmee om als vermogensbeheerder?

“Als partij doen wij niets met robots en big data. Om goed te kunnen beleggen heb je altijd een goed beleggingsteam nodig. Daarom investeren wij liever in goede mensen. Als vermogensbeheerder zien wij wel beleggingskansen. In de strijd wie het snelst zoveel mogelijk data verzameld heeft en in adviezen heeft vertaald, gaan wij niet in mee. Wel investeren wij in bedrijven die dat mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan datacenters en chipfabrikanten. Wij beleggen voor onze cliënten, om het risico te spreiden, in een tracker en wel Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF.”

Begin dit jaar zei u te verwachten dat de AEX dit jaar naar de 575-600 punten zou gaan. Is dat nog steeds uw visie?

“Dat behoort nog steeds tot de mogelijkheden. De centrale banken hebben hun beleid zo aangepast dat zij helemaal in dienst staan van de financiële markten. Daarnaast kunnen de uitkomst van de Brexit en een oplossing voor het handelsconflict tussen de VS en China voor een opluchtingsrally zorgen. Dat neemt niet weg dat we tegelijkertijd ook al rekening houden met een mogelijk nieuwe handelsoorlog tegen de Europese automobielindustrie. Zoals altijd beleggen wij met beleid met een goede mix tussen waarde- en groeiaandelen.”

Wat is uw visie op de renteontwikkeling en op de olieprijs voor de rest van het jaar? Ziet u een inverse rentestructuur ook als een teken dat er een recessie op komst is?

“De centrale bankiers van de VS en Europa hebben aangegeven dat wat hen betreft de korte rente vlak zal blijven. Zij verhogen hun beleidsrentes dit jaar in ieder geval niet meer. Er is vrijwel geen inflatie en de groei van de wereldeconomie vertraagt.”

“De Saoedi’s proberen de olieprijs richting de 70 dollar per vat te krijgen. Daardoor verwachten wij dat de OPEC de ingestelde productiebeperkingen later dit jaar niet zal terugdraaien. Trump heeft echter het liefst een lagere olieprijs. Maar, gezien het feit dat veel OPEC-landen zich niet altijd even braaf aan productiebeperkingsafspraken houden, richten wij bij Fintessa ons (voorlopig) op een olieprijs tussen 60 en een lage 70.”

“Gemiddeld genomen volgt een recessie ruwweg een jaar nadat de rentecurve invers wordt. Een (tijdelijke) inverse rentestructuur is vaak slechts het gevolg van rotatiebewegingen tussen aandelen- en obligatiemarkten. Als grote beleggers tijdelijk uit aandelen stappen, worden de vrijkomende middelen in de obligatiemarkt gestald met een dalende rente als gevolg. Op het moment dat ze weer kansen met aandelen zien, aangespoord door bijvoorbeeld geopolitieke ontwikkelingen, dan stappen ze weer uit obligaties en stijgt de rente weer. Een inverse rentecurve wordt dus niet altijd door een recessie gevolgd. Dat zou dit keer zomaar het geval kunnen zijn. De rentes zijn in de geschiedenis immers nog nooit zo ‘gemanipuleerd’ en kunstmatig laag gehouden als vandaag de dag. Voor mij is het dus geen teken dat er een recessie op komst is, maar eerder een signaal om extra alert te zijn bij elke nieuwe publicatie van economische macrocijfers.”

Wat ziet u als de grootste bedreiging voor een opgaande beurs? Is dat de Brexit, de Italiaanse begroting, de handelsperikelen tussen China en de Verenigde Staten of iets anders?

“Vertrouwen en TINA (There Is No Alternative). Beleggen is psychologie en sentiment. Praten media ons aan dat er een recessie op komst is of tweet Trump weer eens dat China het Grote Kwaad is? Dan hollen veel beleggers met zijn allen naar de uitgang en gaat de beurs in de overdrive naar beneden. Stijgt de rente en is er dus een alternatief? Dan stappen veel spaarders uit aandelen en daalt de beurs per saldo.”

Welke regio biedt beleggers het beste perspectief op een hoog rendement? Is dat Europa, de Verenigde Staten, Azië of een andere regio?

“Het meest stabiele en beste rendement verkrijg je door spreiden. Kies dus niet voor een regio maar voor aandelen van bedrijven die wereldwijd hun centjes verdienen. De mindere regio wordt dan goedgemaakt door de betere regio. Besef dat er meer is dan waar het hoofdkantoor van het bedrijf staat of waar de beursnotering is. Wij beleggen daarom hoofdzakelijk in grote multinationals; bedrijven die wereldwijd actief zijn.”

Wat zijn volgens u de meest kansrijke sectoren voor de komende 12 maanden?

“Technologie, vooral 5G, Cloud, chipfabrikanten en e-commerce, maar vergeet niet om ook waarde-aandelen in je portefeuille op te nemen. Zorg voor een goede mix.”

Aan welke aandelen of andere beleggingsproducten denkt u dan?

“Ik denk nooit aan beleggingsproducten, op trackers na, maar altijd aan individuele titels. Ik denk dan:

Nokia: Belangrijke speler in het kader van de uitrol van 5G. Nokia is nog niet duur en keert een dividend uit van 3,9% en heeft een koers-winstverhouding van 18. Daarmee is Nokia goedkoper en betaalt het meer dividend dan concurrent Ericsson. Nokia heeft het voordeel dat – om politieke redenen – Huawei nogal onder druk ligt.

NXP: Een belangrijke speler in de halfgeleidersector, met name door hun inzet op zelfrijdende auto’s, NFC-technologie en Internet of Things. Ook door de uitrol van 5G zal de vraag naar de chips van NXP stijgen. Mede daarom is het bedrijf van strategisch belang. Het was niet voor niets dat Qualcomm NXP graag wilde overnemen en dat China daar een stokje voor stak. Nu gaan er geruchten dat Samsung interesse zou hebben. Feit blijft dat NXP een mooie toekomst voor zich lijkt te hebben.

Amazon: De disruptor der disruptors; groot in cloud, online winkels/supermarkten en (streaming) content. Vooral met clouddienstverlening blijft Amazon stevig groeien. Inmiddels is het bedrijf op het Westelijk halfrond dé norm voor e-commerce. Tech-aandelen zitten weer mooi in de lift, zeker nu beleggers ervan kunnen uitgaan dat de rente nog een tijd laag zal blijven. Dat is gunstig voor groeiaandelen.”

Elke ochtend beleggingstips ontvangen? Meld u gratis aan voor Cashcow Daily!


Deel dit artikel

Één reactie op “Martine Hafkamp: ‘Laat je niet te snel van de wijs brengen’

  1. Ben niet vermogend meer . Wil graag weer vermogen opbouwen. Kun je ook met een paar honderd euro beginnen en risico vrij gaan beleggen ? Groet Mw.HW.Peters
    te Gorinchem. Wil graag rustig beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar het nieuws overzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten